I Förbundet djurens rätts Stockholmsavdelning hade vi ganska regelbundet under flera år informationsbord i Stockholm centrum. Här får du veta hur vi har gjort för att maximera gåvor och medlemsvärvning.

Tid och plats

Det är förstås bäst att stå där det strömmar förbi mest folk. Vi brukar stå på Drottninggatan (en stor gågata i Stockholm) när det är bra väder, eller på Sergels torg under tak när det är nederbörd eller blåser för mycket. Bästa tiderna brukar vara fredag eftermiddag ca 15-18 och lördag eftermiddag 13-17.

Vi har aldrig ansökt om tillstånd för att sätta upp bordet, ändå har vi aldrig blivit bortkörda. Så länge man tänker på att inte blockera några trafikanter (inklusive fotgängare) så verkar det inte vara några problem (här i Stockholm åtminstone).

Bordet

Bordet är ett ultralätt hopfällbart med fem inbyggda plakat som kan hängas upp runt om bordet. Det gör det lätt att ge sig ut, en person kan bära med sig allt som behövs.

Informationsmaterialet

Materialet är till största delen Förbundet djurens rätts eget, men vi har även en del från PETA och eget material som vi själva har tryckt upp för vår avdelning (exempel).

Det är foldrar om många olika ämnen, gamla ex av tidningen och juniortidningen och ibland rockmärken och klistermärken. Foldrarna ger vi alltid bort gratis, tidningarna får folk ge en valfri gåva för och märken brukar vi sälja för 5-10 kr/st.

Det är bra att ha material om något aktuellt ämne, t ex om djurtransporter när det nyligen har behandlats i media, eller ägginformation när påsken närmar sig. Material som innehåller inaktuella fakta ska man absolut inte använda.

En del material som går mer på djupet med fakta kan man ha under bordet och ta fram när någon efterfrågar det. För många olika foldrar på bordet kan göra att en del inte orkar stå och välja utan går tomhänta från bordet.

Plakaten

De plakat vi har använt kan du ladda ner här.

Värvning

Vi har en liten (A4) skylt med en uppmaning att bli medlem och all information om de olika typerna av medlemskap och vad de kostar. Skylten sitter på ett stativ så att den står nästan upprätt på bordet, vilket gör att den syns på håll.

Vi har ett medlemsvärvarhäfte på bordet (kan beställas från Förbundets kansli). Vi ser till att alltid ha någon folder som innehåller ett inbetalningskort för medlemskap.

När någon kommer fram till bordet och verkar intresserad kan man fråga om personen är medlem i Förbundet. Om personen inte är medlem så kan man berätta litet om medlemskapet och säga att det går att bli medlem på direkten genom att fylla i sina uppgifter i medlemsvärvarhäftet och betala här och nu. Om det inte verkar intressant så säg att man kan betala med inbetalningskort och ge personen en folder som innehåller ett sådant.

Antal medlemmar värvade på en lördag eftermiddag brukar variera mellan 1 och 5. Ungdomar upp till 15 år är lättast att värva eftersom de bara betalar 30 kr/år.

Insamling

Vi har två bössor på bordet, en i vardera ände. Bredvid har vi listor om något aktuellt ämne som folk kan skriva under. Något som fungerar effektivt för att få folk att ge pengar är om det längst till höger på listan finns en spalt med "Gåva (valfritt)" som rubrik. Det gör att alla som skriver på listan måste ta ställning till om de ska ge något eller inte, och många ger för att inte verka snåla. Tyvärr brukar inte de listor som finns på kansliet vara utrustade med denna spalt, så vi har gjort en egen. Den kan du ladda ner som ett word-dokument här så att du kan utforma den efter eget behov.

Sommaren 2003 fick vi som mest ihop ca 600 kr på en lördag eftermiddag. På vintern har det gått betydligt sämre, 300 får man vara glad över.

Snyggt och prydligt

Det är viktigt att hålla bordet och sig själv snygg och prydlig för att göra ett gott intryck. Se till att materialet ligger i prydliga högar på bordet, rätta till så fort något rubbas. Lägg inte buntarna för tätt utan ha gärna litet luft emellan. När man står utomhus måste det sitta ett gummiband runt varje bunt för att inga blad ska blåsa iväg. Att lägga stenar på buntarna är ingen bra idé eftersom det ser rörigt ut, texten skyms och bladen kan bli smutsiga.

Den egna klädseln bör se så vanlig ut som möjligt, och naturligtvis vara hel och ren. Det vore väl synd om någon skulle låta bli att komma fram för att man har en alltför konstig frisyr eller tröja med matrester på.