Vegetarian - den interaktiva argumentsamlingen

"Rovdjur äter kött. Människan är ett rovdjur. Alltså äter människor kött."

Människan har liksom övriga primater utvecklats för att äta en kost bestående till största delen av vegetabilier. Tänderna, magsäcken, magsyran, urinen, saliven, käkarna, tarmarna, naglarna och kroppen som helhet är typisk för djur som är övervägande vegetarianer. Den lilla animaliska delen, 0 - 10 %, av de flesta primaters födointag består enbart av insekter och larver. Det gäller även vår närmaste släkting schimpansen. Den äter frukt, gröna löv, späda skott, rötter och frön samt termiter och andra insekter. Vid sällsynta tillfällen kan schimpansen grabba tag i någon liten griskulting som råkar komma i närheten. Den sliter sönder den och äter den i rått tillstånd. Vår näst närmaste släkting, gorillan, är vegan. Den äter gröna blad, späda skott och rötter. Vad schimpansens, gorillans och människans gemensamma förmoder åt vet vi inte mycket om, men man kan ju gissa att den åt något mellanting mellan schimpansens och gorillans föda - alltså till största delen vegetabilier och ett litet inslag av insekter. Rovdjur äter endast djur eller nästan bara djur. Människan är alltså inget rovdjur.

Elias Bröms, 2002-06-21

Jag skulle vilja se dig naken springa ikapp en älg, kasta dig mot den, sticka naglarna i den och bita ihjäl den, varefter du sliter den i stycken med dina bara händer och äter upp den i rått tillstånd! Det går inte eftersom du inte är snabb nog, du är alldeles för liten och späd, du har inte tillräckligt vassa och hårda naglar, dina tänder är platta istället för spetsiga, du har alldeles för svaga händer och rått kött tycker du säkert inte om. Däremot är det fullt möjligt att samla ihop örter, frön och frukter med sina bara händer och äta dem som de är. Det tyder på att köttätandet är en nödlösning som vi ursprungligen uppfann för att överleva när det var brist på annan mat. Men kanske viktigast av allt - när du blir hungrig, känner du då en oemotståndlig instinkt att ge dig ut och jaga och döda ett djur?

Elias Bröms, 2002-06-21

Det är i dagens läge irrelevant huruvida vi alltid har ätit si eller så. Det som betyder något är att dagens konsumtion av kött innebär att miljarder liv utnyttjas, plågas och dödas. Det som betyder något är att vi har ett val. Vi behöver inte äta kött. Det är bara att välja: Liv eller död.

Hanna, 2004-01-08

Människan är INTE ett rovdjur. Vi har varken de klor, tänder eller tarmar som är anpassade för rovdjuren.

Emelie, 2004-05-17

Fel. Människan är inte ett rovdjur. Har vi stora, vassa tänder? Har vi styrkan att slita isär en hud? Mår våra tarmar bra av kött? Nej, nej och åter nej.

Lotta, 2010-12-02


Skicka in ett svar